fbpx

IZAZOVI IZBORA ZA EUROPSKI PARLAMENT U 2019. GODINI

Institucije Europske unije sedam mjeseci prije održavanja izbora za Europski parlament zabrinuta za sigurnost izbornog procesa. Upravo zbog toga, organizacija civilnog društva GONG objavila je rad koji su pregled pravne regulative sadrži analizu suvremenih izazova za Europski parlament, kao i ključne preporuke za Hrvatsku i Europsku uniju.
Naslov rada je “Biračko pravo, transparentnost i izazovi izbora za Europski parlament“, a u uvodu je navedeno kako gotovo pola stoljeća neuspješnih nastojanja unificiranja procesa europskih izbora govori o podijeljenosti i nedovoljnom prepoznavanju važnosti europskih institucija od strane država članica. Ovi prijepori najviše se odražavaju na izlaznost građana, koja je poslovično vrlo niska. Time se pak, navode autori rada, dovodi u pitanje legitimnost izbora kao i utjecaj na povjerenje u institucije EU.
Uz nisku izlaznost, suvremeni izazovi za izborne procese su rizici od kibernetičkih napada, pokušaji nedopuštenih vanjskih utjecaja na izborni rezultat kroz, primjerice, netransparentno financiranje izbornih kampanja, širenje lažnih, netočnih ili nepotpunih vijesti te drugih oblika manipulacija biračkog tijela putem društvenih mreža. Rad posebno naglašava opasnost od utjecaja neeuropskih aktera na procese. “Jedan takav utjecaj mogla bi pokušati ostvariti planirana zaklada Pokret (The Movement) Stevea Bannona. Naime, bivši glavni savjetnik trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa je The Daily Beast-u otkrio svoje planove o osnutku zaklade kojom želi potaknuti desničarsku revoluciju počevši s izborima za Europski parlament.” – navodi se u radu uz upozorenje da je i uplitanje Rusije velika opasnost.
Publikacija završava preporukama za institucije u Republici Hrvatskoj i za institucije Europske unije. Na razini Republike Hrvatske, trebalo bi kontinuirano educirati i informirati građane, regulirati financiranje političkih aktera i marketinške usluge koje oni koriste, unaprijediti regulaciju izbora i regulatorna tijela. Na razini Europske unije, preporuke su ujednačenje europskog izbornog sustava, regulacija financiranja političkih stranaka i kampanja koje provode, jačanje koordinacije nadzornih tijela i razviti pravno obvezujuće regulative koje se tiču novih medija, oglašavanja na društvenim mrežama, kao i širenja lažnih vijesti.
Publikaciju možete u cijelosti preuzeti ovdje.
Izvor: GONG
The post IZAZOVI IZBORA ZA EUROPSKI PARLAMENT U 2019. GODINI appeared first on EU Projekti.
Source: eu-projekti.info

Postano u Eu Fondovi i natječaji Oznaka:

PRATITE NAŠ FACE

Pratite naš facebook profil, lajkajte postove i učestvujte u nagradnim igrama za naše fanove.

ZAŠTO EURO BUS ?

15. godišnje iskustvo u poslovima trgovine autobusima i drugim vozilima.
Brzina, profesionalnost i nivo usluge od planiranja do realizacije autobusa.
Više od 400 zadovoljnih poslovnih partnera u Hrvatskoj, regiji , EU i Kini.

Euro Bus
5.0
powered by Facebook
Giuseppe Damiano
Giuseppe Damiano
2018-12-27T15:06:18+0000
Ottime persone e affidabili nella vendita di autobus e ricambi
Luca Caprioli
Luca Caprioli
2018-11-25T13:23:12+0000
Molto professionale e affidabile!!!
Karlo Ormanec
Karlo Ormanec
2018-11-19T09:42:30+0000
sve preporuke brz odg na upit brza dostava svaka čast pozdrav podravina Express Tours👍👍

ŠTO RADIMO ?

Pronalazimo za Vas autobuse, minibuseve i druga vozila po najboljim cijenama.
Transport, uvoz i homologacija novih ili rabljenih vozila iz zemalja EU i Kine.
Konzalting, prikupljanje dokumentacije i izrada investicijskih planova.

xiamen king long

AUTOBUSNE VIJESTI

logo neoplan

man dijelovi